Közhasznúsági jelentés 2015

Közhasznúsági jelentése
2015-es esztendőről

1. Számviteli beszámoló

A Közös Esély Egyesület 2015. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó jogszabályoknak megfelelve egyszerűsített éves beszámolót állított össze.

A mérleg főösszege 80 ezer Ft, a saját tőke 80 ezer Ft.

A részletes kimutatás jelentésünk 1. sz. melléklete tartalmazza, mely áll a mérlegből és a közhasznú szervezeti eredmény kimutatásból.

1. Költségvetési támogatás felhasználása

Tárgyévben a Szervezet 80 ezer Ft önkormányzati támogatást kapott, és azt teljes egészében fel is használta. A kapott költségvetési támogatásokat részletesen a 2. számú melléklet mutatja be.

1. Vagyonfelhasználással kapcsolatos kimutatás

A Szervezet mindig törekszik arra, hogy az adott évben kapott bevételeket fel is használja közhasznú céljainak elérése érdekében. Tekintettel arra, hogy szervezetünknek a 2015-es év volt az első közhasznú szervezetként megvalósított időszaka, korábbi évekhez képest gazdálkodásunk összehasonlítása nem releváns.

A vagyon felhasználását részleteiben jelentésünk 3. sz. melléklete mutatja be.

1. Cél szerinti juttatások kimutatása

Szervezetünk nem nyújtott cél szerinti juttatást a 2015.-es évben. Ezt a 4. sz. mellékletben részletezzük.

1. Helyi önkormányzattól, települési önkormányzatok társulásától kapott támogatás mértéke

Tárgyévben közösségünk összesen 80 000 Ft támogatást kapott. Ebből 80 e Ft-ot helyi önkormányzati szervtől kaptunk. A kapott támogatások részletes bemutatását az 5. sz. melléklet tartalmazza.

1. Közhasznú szervezet vezető tisztségviselőinek nyújtott juttatások értéke, illetve összege

Egyesületünk személyi jellegű ráfordítása tárgyévben 0 Ft, az egyesület működtetését annak valamennyi tisztségviselője, és tagja önkéntes alapon végezte. 6. sz. melléklete jelentésünknek ezt részletezi.

7. A közhasznúsági tevékenységről szóló rövid tartalmi beszámoló

Egyesületünk alapszabályában rögzített, vállalt tevékenységei:

• hagyományok megteremtését, megőrzését elősegítő tanfolyamok,

versenyek és egyéb rendezvények szervezése,

• kulturális, sport és egyéb hagyományok megteremtését és ápolását

szolgáló tevékenységek szervezése,

• hátrányos helyzetű személyek részére közösségi ház és ezen belül roma

klub megteremtése és működtetése Kispesten, és az ország más településein,

• hátrányos helyzetű gyermekek oktatásának, képzésének támogatása olyan

módon, hogy szervezett formában lehetőséget teremtsenek számukra az iskolai felkészüléshez (korrepetálásokhoz szakképzett személyek biztosítása)

• a hátrányos helyzetű személyek esélyegyenlőségét elősegítő tanfolyamok,

pályázatok és egyéb rendezvények szervezése,

• tehetséggondozás megvalósítása, a hátrányos helyzetű gyermekek

számára lehetőség biztosítása és támogatás a tanuláshoz, továbbtanuláshoz, beleértve az alap-, a közép- és felsőfokú tanulmányokat, valamint az elismert szakmai végzettséget adó szakirányú tanulmányok folytatását, (pl:OKJ,)

• ifjúságvédelmi feladatok ellátása,
  • folyóiratok és egyéb kiadványok kiadása.

Ezen tevékenységeket

2015. márciusában a Magyar Élelmiszerbank pályázatán sikeres elbírálásban részesültünk. 2014 óta rászorult családoknak élelmiszert tudunk osztani.

Szervezetünk működteti a Kispesti Aranyház Közösségi Házat.

Azt gondoljuk és tapasztaljuk, hogy a XIX. ker. Eötvös u. 3-7 szám alatt működő „Kispesti Aranyház" mintaértékű intézmény a dél-pesti régióban. A Közösségi ház a roma közélet vagy a társas élet valamilyen fokon intézményesült színtere. A ház, teleház jellegű funkciókat is ellát: számítógépekkel, és az alapvető kommunikációs eszközökkel rendelkezik. A Közösségi Ház feladata nemcsak az információs lehetőségek biztosítása, hanem oktatási, egészségügyi programok szervezése. Továbbá a közösség kultúrájának és hagyományainak megőrzését és továbbadását is nagyon fontos feladatunknak tekintjük. A közösség integrációs törekvéseinek is helyet biztosítunk.

A Közösségi Ház nyitva tartása folyamatos, és sikeresnek mondható. Környékén kezdik megszeretni, és egyre több hátrányos helyzetű gyerek látogatja. Örömmel tapasztaljuk, hogy nem csak roma, hanem a többségi társadalom polgárai is elfogadják, és látogatják programjainkat.

Roma Közösségi Ház programjai:

1 Működtetünk internetes szobát, ahol az idejáró gyerekek ingyenes internetezés mellett tanulhatják a számítástechnika rejtelmeit.

1. Játékos klubdélután
  2. Főzőtanfolyam
  3. Cigány ének és tánctanulás
  4. Tanoda
  5. Zenés kulturális programok
  6. Élelmiszer osztás a rászorulóknak a Magyar Élelmiszerbank által

Szervezetünk megalakította a cigánytánc együttesét és a színjátszó csoportját is, amely a kerületben igen sikeres és egyre több helyen lép fel, többek között a helyi Talentum klub, Kispesti Munkás Otthonban a nyugdíjas házak jótékonysági rendezvényein, Kispesti Mihály nap.

Kerületi rászorulóknak több alkalommal is osztottunk élelmiszert, Magyar Élelmiszerbanknak köszönhetően, amely keretében több száz szegény sorsú családon tudtunk segíteni.

Dikh Tv néven meg alapítottuk Magyarország első roma online csatornáját. Elérhetősége:

www.dikhtv.hu

Kelt:Budapest,2016-02-22